
Menadžment hrane i pića
Opis radionice:
U dinamičnom svijetu hotelske i restoranske industrije, uloga voditelja odjela hrane i pića presudna je za uspjeh poslovanja. Ova radionica namijenjena je sadašnjim i budućim voditeljima odjela hrane i pića koji žele unaprijediti svoje menadžerske, komunikacijske i operativne vještine. Kroz praktične primjere iz hotelske i restoranske industrije, sudionici će naučiti kako učinkovito voditi timove, optimizirati troškove, poboljšati iskustvo gosta i povećati profitabilnost odjela.
Program kombinira teoriju, studije slučaja i interaktivne vježbe, s naglaskom na stvarne izazove F&B menadžmenta – od kontrole kvalitete i troškova do motivacije zaposlenika i postavljanja standarda usluge. Kroz spoj strateškog pristupa (liderstvo, financije, planiranje) i operativnog pristupa (standardizacija usluge, kontrola troškova, rad s timom), sudionici će naučiti kako balansirati između svakodnevnih operacija i dugoročnih ciljeva, postati inspirativni lideri te donositi odluke koje povećavaju zadovoljstvo gostiju i profitabilnost.
Ciljevi: Nakon radionice sudionici će moći:
- razumjeti ključne uloge i odgovornosti F&B voditelja
- primijeniti osnovne principe planiranja i kontrole troškova u F&B odjelu
- prepoznati načine za unapređenje iskustva gosta i kvalitete usluge
- učinkovito komunicirati i motivirati F&B tim
- koristiti jednostavne alate za praćenje performansi (KPI-jevi, analiza troškova, kontrola zaliha)
- definirati korake za implementaciju poboljšanja u vlastitom odjelu
Kome je namijenjeno:
- Voditelji i zamjenici voditelja odjela hrane i pića
- Budući F&B menadžeri i supervizori
- Chefovi koji prelaze u menadžersku ulogu
- Vlasnici manjih hotela i restorana koji žele profesionalizirati vođenje F&B odjela
- Studenti ugostiteljstva i turizma zainteresirani za karijeru u menadžmentu hrane i pića
Sadržaj i raspored:
8.45 – 9.00 Registracija i preuzimanje materijala
9.00 – 12.30 Osnove F&B menadžmenta
- Uloga F&B menadžera danas: od operativca do lidera, ključne kompetencije modernog voditelja, organizacijska struktura i međusobna suradnja odjela
- Upravljanje i motivacija tima: Motivacijski alati, Izazovi sezonskih i fluktuirajućih timova, multikulturalnih timova i jezičnih barijera, Simulacija vođenja F&B tima, Rješavanje konflikata – unutar tima i podrška u rješavanju konflikata s gostima
- Operativna izvrsnost i standardi usluge: Upravljanje kvalitetom i standardima, Standardne operativne procedure, Postavljanje ciljeva i praćenje KPI-eva , Kontrola troškova, Kako otkriti gubitke u poslovanju, Specifičnosti planiranja i organizacije (bar, slastičarnica, catering)
12.30 – 13.15 Stanka za ručak
13.15– 16.30 F&B menadžment kao faktor uspjeha
- Strateški pristup F&B menadžmentu i suvremeni trendovi: Planiranje i inovacije u ponudi hrane i pića, Primjena nutricionističkih preporuka u kreiranju jelovnika, Kreativna gastronomija
- Marketing u upravljanju zadovoljstvom gosta i reputacijom: F&B ponuda – stvaranje vrijednosti za gosta i diferencijacija ponude: Osmišljavanje atraktivne ponude za učinkovito komuniciranje kroz različite kanale – od restoranskog jelovnika i vizualnog identiteta do društvenih mreža i recenzija, poticanja na lojalnost i preporuke, Razvijanje prepoznatljivog identiteta F&B ponude (storytelling, koncept, prezentacija), Planiranje malih promotivnih kampanja (tematski dani – sezonski proizvodi, lokalni proizvodi)
- Primjeri dobre prakse: iskustva uspješnih hotela i restorana
- Izmjena iskustava polaznika i preporuke za unapređenje
Sveobuhvatnim pregledom relevantnih tema, ova radionica je i podloga za dalje specijalizirane praktične radionice, u gastronomskom i organizacijskom dijelu. Edukacijski centar raspolaže dvoranama i profesionalnom kuhinjom za praktične vježbe.
Predavač: Tonči Drlje, bacc.eoc. , s dugogodišnjim iskustvom u upravljanju restoranima i hotelima; predavač za teme upravljanja odjelima hrane i pića s naglaskom na unapređenje prodaje, planiranje nabave, organizaciju rada i vođenje tima; voditelj gastronomskih stručnih radionica i treninga.
Rok za prijavu: 20.11.2025. / rana prijava do 10.11.2025.
Cijena: 190 €
Popusti: 5% za rane prijave, 10% za 2 polaznika iz iste tvrtke, 15% za 3 i više polaznika iz iste tvrtke. Popusti se ne zbrajaju. Prilikom prijave potrebno je u polje “Napomena” navesti osnovu po kojoj se ostvaruje popust.
U kotizaciju edukacije uključeni su materijali, certifikat P&R Consultinga o pohađanju stručnog usavršavanja, ručak i osvježenja tijekom pauze.

